Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салвини: Правителството няма да промени бюджета за 2019-а, италианците са на първо място

Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия няма да промени бюджета си за 2019 година, заяви в сряда вицепремиерът Матео Салвини, след като ден по-рано Европейската комисия отхвърли фискалния план на правителството в Рим и му даде триседмични срок за нова бюджетна рамка, съобщава Ройтерс.

В радиоинтервю за RTL 102,5 Салвини настоя, че експанзивният бюджет, който увеличава дефицита през следващата година до 2,4% от брутния вътрешен продукт от 1,8% през настоящата година, е единственият начин да се намали огромният държавен дълг.

"Италианците са на първо място. Италия вече не иска да бъде слуга на глупави правила", посочи Матео Салвини, който е и ръководил на крайнодясната партия "Лига", участваща в управляващата коалиция заедно с антисистемното движение "Пет звезди".

Във вторник ЕК призова Рим да представи нов проектобюджет, който да съдържа намаляване на структурния дефицит с 0,6% от БВП (дефицит, изключващ еднократните разходи и колебанията в икономическия цикъл), вместо увеличаване с 0,8% от БВП, както е според настоящия проектобюджет. По този начин европейските управляващи в Брюксел упражниха за първи път своите правомощия, които получиха през 2013 година по време на суверенната дългова криза в еврозоната и които правомощия позволяват на ЕК да върне обратно бюджета на дадена страна-членка, мотивирайки се с нарушаване на общите правила в рамките на ЕС.

Матео Салвини посочи, че за да се стимулира икономиката и за да се намали дългът като процент от БВП, Италия трябва да "направи точно обратното" на предишните правителства, чиито фискални планове бяха по-приемливи за Брюксел.

Публичният дълг на Италия възлиза на цели 131,2% от БВП в края на 2017 година, което е второто най-високо отношение в рамките на еврозоната след това на Гърция (176,1% от БВП).

Въпреки острия си тон по отношение на бюджета Салвини заяви, че членството на Италия в единната валута не е под въпрос. "Не желая да напускаме еврото, нито да напускаме Европейския съюз", подчерта той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна