Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел печели оръжейна поръчка от Индия за $777 млн.

Израелски пускови установки и ракети „Барак 8“
Снимка: Ройтерс

Държавната компания „Израел аероспейс индъстрис“ IAI обяви днес, че е спечелила поръчка за $777 млн. Индия за оборудване на военноморските ѝ сили, предаде АФП.

Сделката с индийската държавна фирма „Бхарат електроникс“ е за доставка на морския вариант на противовъздушната и противоракетна система „Барак 8“, с която да бъдат оборудвани още 7 бойни кораба след подобна поръчка миналата година за $630 млн.

IAI посочва, че с това продажбите на „Барак 8“ по света вече възлизат на над $6 млрд.

Израел е сред най-големите световни оръжейни търговци, като почти 60% от износа на оръжейни системи отива в Азиатско-тихоокеанския регион, сочат данните на израелското министерство на отбраната.

През април миналата година Израел спечели оръжейни поръчки за 1,6 млрд., което бе най-голямата сделка за износ на военна продукция на еврейската държава.

Русия остава най-големия оръжеен доставчик на Индия, като при неотдавнашната визита на президента Владимир Путин тя е получила поръчка за доставка на зенитните ракетни комплекси С-400 за $5,2 млрд., твърдят индийски източник, цитиран от АФП.

Но тъй като САЩ наложиха санкции на страни, купуващи руско въоръжение, Индия се опитва да разнообрази доставчиците си.

Вашингтон и Делхи обявиха миналия месец планове за съвместни учения през 2019 г., а САЩ сега са доставчик №2 за индийската армия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна