Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остана само един жив модел на Майстора

Стана е един от шедьоврите на Владимир Димитров-Майстора. Моделът на платното е Стана Накова от кюстендилското с. РаждавицаЕдин от последните живи модели на Владимир Димитров-Майстора от кюстендилското село Шишковци – баба Юлия Стоянова, е починала наскоро. Друг модел на художника, живял над 30 години в Шишковци, 88-годишната баба Боянка Рахчиева, се е преместила при наследниците си в София, съобщи кметът на селото Климент Терзийски. 

"Баба Боянка като че ли е последният жив модел на художника", добавя той. Така Шишковци е без жива от Мадоните на Майстора – така търсени десетилетия наред от туристи, посетители, медии и изследователи. Има и няколко книги за избраните от Майстора красавици и обикновени хора в селото, които е обезсмъртил в платната си. В Невестино на 88 години почина и известната от платната на Майстора баба Тодора Каменова. 

"Баба Юла до последно повтаряла, че такъв благ и добър човек като Майстора няма вече да се роди. Не само  в Кюстендилско, а и изобщо. Сутрин седял пред магазина до мегдана и давал на децата бонбони, а на когото цървулите били скъсани, събувал се и му подарявал обувките си. Жалко е, че и последните модели на художника си отиват, но те са разказали достатъчно много за Майстора на наследниците си и пред медиите. Така че споменът за художника ще остане жив", казва кметът на Шишковци Климент Терзийски.

Баба Тодора Каменова – модел на Майстора (на картината Момиче със слънчогледи) от кюстендилското с. НевестиноМоделите на Майстора са били много известни. Търсени и обичани най-вече от съселяните си. Така е и в съседното село Раждавица, откъдето е прочутата Стана. 

"Майстора е хванал непреходния чар на тукашните момичета и моми, и невести, жетварки и певици. Жетвари и воловари. Те си отиват, Отидоха си. В Шишковци обаче се помнят", разказва Климент Терзийски.

Картината "Стана" е един от шедьоврите на Владимир Димитров-Майстора. Моделът на платното е Стана Накова от кюстендилското с. Раждавица, която също почина наскоро.

Баба Тодора Каменова – модел на Майстора (на картината зад нея) от кюстендилското с. Невестино.
Снимки: Кирил Фалин

Горещи теми

Войната в Украйна