Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка повиши основната си лихва до 1,75%

В сряда Канадската централна банка повиши референтният си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 1,75%, тъй като постигнатото решение за ново Северноамериканско споразумение за свободна търговия и намаляващите притеснения относно дълговете на домакинствата предоставиха на централните банкери по-голяма увереност относно икономическите перспективи пред Канада.

В изявление след края на заседанието се посочва, че лихвените проценти ще трябва да бъдат повишавани до достигането на т.нар. "неутрално" ниво, което КЦБ оценява между 2,5% и 3,5%, за да се постигне целта на банката за инфлация в дългосрочен план на ниво от 2 на сто.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че днешното изявлението на централната банка не повтаря предишния език за постепенен подход при увеличаване на лихвените проценти.

"Новото споразумение между САЩ, Мексико и Канада (United States-Mexico-Canada Agreement, известно като USMCA) ще намали несигурността по отношение на търговската политика в Северна Америка, която несигурност беше важна за ограничаване на доверието и на бизнес инвестиции", посочва централната банка, но допълва: "Търговският конфликт обаче, особено между САЩ и Китай, натежава върху глобалния икономически растеж и върху цените на суровините".

Канадската централна банка също така посочва, че ще следи приспособяването на икономиката към по-високи лихвени проценти, имайки предвид високите нива на дълга на домакинствата, както и развитието на световната търговска политика при определяне на темпа на бъдещото увеличение на лихвите.

Трябва да се има предвид, че решението в сряда е петото нарастване на лихвите от страна на Канадската централна банка от средата на 2017-а годна насам.

Канадският долар поскъпва рязко след изненадващо агресивния тон на централната банка по отношение на скорошното достигане на неутрално лихвено ниво. След изявлението на КЦБ канадският долар поскъпва с 0,65% към 7-дневен връх от 1,2991 "канадеца" за един щатски долар, докато еврото удари триседмично дъно около 1,4817 канадски долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени