Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на енергетиката ще информира Русия за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще информира руската страна за предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Тя ще представи и междинни резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център "Балкан". Това ще стане през следващите два дни в Москва - на 16-ото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Освен за АЕЦ "Белене", руснаците ще бъдат информирани и за предвидените в европейското законодателство изисквания по отношение на доставките на свежо ядрено гориво за атомната ни централа в Козлодуй. В сферата на газа ще бъдат отбелязани както напредъкът по проекта за бъдещия хъб "Балкан", така и сътрудничеството в развитието на газопреносната инфраструктура.

В съобщението на правителствената пресслужба не се посочва дали енергийният ни министър ще проведе разговори, свързани с цените на руския газ и преразглеждането на договорите за доставка на синьо гориво.

Освен енергетиката, в рамките на сесията ще бъдат обсъждани и въпроси, свързани с търговията между двете страни, туризма, селското стопанство, информационните технологии, корабостроенето и транспорта. Ще бъдат обсъдени и възможностите за увеличаване на обема на българския износ за Руската федерация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна