Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайци и руснаци подслушвали телефоните на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се обажда по телефона на свои приятели, го подслушват китайски шпиони, които се опитват да извлекат полезна информация, пише New York Times, като се позовава на анонимни източници от американските специални служби.

Помощниците на президента многократно са го предупреждавали, че мобилните му телефони не са защитени и се подслушват както от китайците, така и от руснаците и настояват той да използва защитените линии на Белия дом. Тръмп обаче отказва да се раздели с личните си телефони.

Според службите китайците се опитват, подслушвайки президента, да разберат начина му на мислене и съответно какви аргументи могат да бъдат използвани за да бъде променена някоя негова позиция.

В близкото обкръжение на Тръмп попадат шефът на инвестиционната компания Blackstone Group Стивън Шварцман, спонсорирал магистърска програма в Пекинския университет, както и хазартният бос Стив Уин, който също е прокитайски настроен.

И двамата се опитват да убедят президента да се откаже от твърдата си търговска политика към Китай.

Според New York Times целта на китайското разузнаване е да бъде убеден Тръмп по-често да се среща с китайския президент Си Цзинпин, тъй като в Пекин смятат, че само по този начин може да бъде постигнат пробив в китайско-американските отношения.

Изданието смята, че руснаците също подслушват телефоните на Тръмп и се опитват да извлекат полезна информация.

Президентът има два телефона, максимално подсигурени от специалните служби и трети личен, който е съвсем обикновен. Тръмп го пазел, понеже там били всичките му контакти.

При встъпването си в длъжност Тръмп отказал да предаде телефоните, каквато обикновено е практиката. Предшественикът му Обама например не е ползвал мобилен телефон, а ако се е налагало да се обади някому, ползвал телефон на някои от помощниците.

Единият от телефоните Тръмп ползва, за да пише в „Туитър“, а другия – за да говори.

Телефонът за „Туитър“ се свързва с интернет само чрез Wi-Fi и това безпокои службите, тъй като тази връзка не е много сигурна.

New York Times напомня, че президентът е много немарлив към телефоните си и миналата година забрави телефон в количка за голф.

И макар че Тръмп трябва да сменя всеки месец телефоните си, той рядко го прави, допълва изданието.

Малко по-късно президентът написа в "Туитър", че публикацията е "скучна и несериозна" и че има само един мобилен телефон, който използва рядко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна