Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен симпозиум за Достоевски

Фьодор Достоевски, портрет от Василий Перов, 1872 (фрагмент)
Снимка: bg.wikipedia.org
Международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“ започна в София на 23 октомври и продължава до 26. Авторитетният научен форум е организиран от Българско общество „Фьодор Достоевски“ съвместно с Института за литература на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“. Участие в симпозиума взеха над 50 учени от 16 страни и български специалисти. Три са темите, които учените обсъждаха:
• Антропологията на Достоевски в светлината на философската антропология и европейската култура на ХХ в.;
• Антропологията на Достоевски в перспективата на руската религиозно-философска мисъл и руската култура на ХХ в.;
• Проблемът за човека в романа „Идиот“.
Пленарният доклад изнесе световноизвестният руски учен Сергей Хоружий (1941) – физик-теоретик, философ, богослов и литературовед; професор, доктор на физико-математическите науки, академик, член на Руската академия на естествените науки.
Председател на Организационния комитет на симпозиума е Емил Димитров – литературовед и философ, доцент д-р в Института за литература на БАН, автор на около 300 публикации в областта на българската литературна и културна история, българо-руските културни взаимоотношения, творчеството на Достоевски, философията. Издал е книгите „Досието на Михаил Арнаудов“ (2007), „Памет, юбилей, канон. Увод в социологията на българската литература“ (2012), „Публицистиката на Михаил Арнаудов“ (2014), „Като на изповед...: Руски беседи“ (2016). Основател и председател на Българско общество „Фьодор Достоевски“ (2011), главен редактор на алманаха „Достоевски: мисъл и образ“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна