Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащаме такса „смет” според новата методология от 2020 година

Снимка: БГНЕС


От 2022 година ще започне плащането на такса „смет” според приетата вече нова методология. Това реши на второ четене комисията по бюджет и финанси в парламента, като се съобрази с искането на Националното сдружение на общините.

Аргументът е, че през 2021 година ще се проведе национално преброяване на населението, от което ще стане ясно по колко души живеят в даден имот и така по-справедливо ще се изчисли таксата.

Освен отсрочката за такса смет, депутатите оставиха да прецизират и няколко текста за облагането на автомобилите - например, какво се случва ако автомобилът е откраднат.

"Няма как да установим, дали превозното средство е дерегистрирано, тъй като за нас достоверната информация е тази, която получаваме по системата на МВР", обясни Силвия Георгиева от Сдружението на общините.

Предложението, данъкът да не се плаща, ако до няколко месеца автомобилът не е върнат, идва от БСП и ще бъде доразработвано. 

Също така общините ще се забавят с изчисляването на новия данък върху автомобилите заради променената формула, в която се включва и екологичният компонент:

"Не очакваме да има съществена промяна в размера на данъците като за първа година. Първата година ще ни бъде пилотна за тестване на новия модел", допълни още Георгиева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна