Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът номинира проф. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд

Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии от квотата на магистратите

| обновено на 26.10.18 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев номинира проф. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд, съобщават от администрацията на държавния глава. 

"Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционния съд. Семов има над 20 години юридически стаж, както и доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и е признат авторитет в България и чужбина", се казва в съобщението на пресслужбата на президента и се припомня, че Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата "Жан Моне професор" за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-вото Народно събрание. От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България.

Зам.-председателите на Върховния касационен съд – Павлина Панова, и на Върховния административен съд – Надежда Джелепова, са изборът на върховните съдии за нови конституционни съдии. Те бяха избрани измежду десет кандидати и след балотаж.

След днешното гласуване три от четирите места в Конституционния съд, които се освобождават на 12 ноември, са вече запълнени.

Преди Павлина Панова и Надежда Джелепова за конституционен съдия от парламентарната квота беше избран друг върховен съдия – Красимир Влахов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна