Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският дългов пазар приветства решението на "Стандард енд Пуърс" да потвърди кредитния рейтинг на страната

Италианските акции поскъпват, а тяхната доходност се понижава рязко в началото на търговията в понеделник, след като "Стандард енд Пуърс" изненадва участниците на финансовите пазари като запази непроменен кредитния рейтинг на страната, намалявайки единствено неговата перспектива до негативна от стабилна.

В края на предходната работна седмица агенцията остави дългосрочния кредитен рейтинг на Италия на ниво "ВВВ", или с две степени над т.нар. територия "боклук" (територия на високорисков кредитен рейтинг).

"Икономическата и фискална политика на италианското правителство натежава на перспективите за икономическото развитие на страната, което от най-голяма важност за траекторията на държавния дълг като процент от БВП, посочи една от водещите кредитни агенции.

Определената от "Стандард енд Пуърс" отрицателната перспектива отразява рисковете, произтичащи от решението на правителството за по-нататъшно увеличаване на публичните заеми, което би се отразило негативно на перспективите пред растежа на италианската икономика.

"Според нас правителствените планове за икономическа и фискална политика доведоха до понижаване на доверието на инвеститорите, което е видно от нарастващата доходност на държавния дълг", предупреди "Стандард енд Пуърс".

Само седмица по-рано агенция "Мудис" намали кредитния рейтинг на Италия с една степен до ниво "Ваа3", като в същото време определи стабилна перспектива пред новия суверен рейтинг на страната.

Решението на агенцията да запази непромененен кредитния рейтинг на Италия изненада приятно пазарните участници и в началото на търговията в понеделник доходността на 10-годишните италиански облигации се понижи с 9 базисни пункта към едноседмично дъно от 3,345%.

Доходността на краткосрочните двугодишни книжа се понижава с близо 10 пункта към 1,322%, а доходността на 30-годишните дългосрочни книжа - с 4 пункта към 3,964%.

В същото време лихвеният диференциал между 10-годишните италиански и германски държавни дългови книжа се сви от 306 пункта в края на петъчната търговия към 299 пункта (лихвата по италианските облигации е с 2,99% по-висока, от тази по немските книжа).

Миланската фондова борса също реагира позитивно на решението на "Стандард енд Пуърс", като индексът MIB стартира търговията в понеделник с повишение от 1,3%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени