Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Нушева: Проблем при изборите е финансирането на политическите партии, но и избрателните списъци

Ваня Нушева-Кашукеева
Снимка: БГНЕС

Регионални преброителни центрове и Регистър на избирателите са част от възможните най-бързи мерки за оптимизиране на изборния процес и връщане на доверието към него. Това стана ясно по време на дискусия по темата, организирана от Института за европейски стратегии и практики.

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" открои като най-големи проблеми финансирането на политическите партии и избрателните списъци:
"Избирателните списъци са в основата на изборния процес в България, но и самият начин, по който се съставят тези списъци. Ние вече ще се окажем в ситуация, при която броят на избирателите надвишава броя на населението. Трябва промяна в начина на съставяне на избирателните списъци, когато тя се основава на избирателни списъци по настоящ адрес".

Експертът по избори Димитър Димитров обясни защо е против машинното гласуване:

"Правото да гласувате - то не е осигурено за всички. Освен това ние като си говорим за надеждни правила за отчитане на гласуването такова, кактовото е и накрая завършва с твърде сложен механизъм, по който би трябвало ние всичко това да превърнем в изборни резултати".

Предложенията, направени на дискусията, ще бъдат обобщени и предложени на законодателя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна