Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият лидер на ХДС-ХСС в Бундестага Фридрих Мерц ще се кандидатира за председател на ХДС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият лидер на консервативния блок в германския парламент Фридрих Мерц официално обяви, че се кандидатира за председател на Християндемократическия съюз, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. 

"Ангела Меркел заслужава уважение и признание за своите постижения през 18-те години начело на партията", каза Мерц в писмено изявление.Така някогашният съперник и критик на канцлера Меркел се включи в надпреварата за партийния ѝ пост.

Досега още двама политици са обявили кандидатурите си за лидерския пост на ХДС - генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и здравният министър Йенс Шпан.

СнимкаПо-рано германският канцлер обясни, че не вярва нейното постепенно изтегляне от лидерските ѝ постове да отслаби преговорните ѝ позиции на международната политическа сцена:

"Мисля, че нищо не се е случило, за да промени или отслаби позицията ни в международните преговори. Дори мога да кажа, че сега ще имам повече време да се фокусирам върху работата си начело на правителството", каза Ангела Меркел, която вчера обяви, че ще се оттегли от активната политика след изтичане на канцлерския ѝ мандат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна