Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волен Сидеров: Обвързването на ВМРО с арестите в ДАБЧ цели дестабилизация на управлението

Румен Радев: Акции много, присъди малко

| обновено на 31.10.18 в 12:31
Снимка: БГНЕС

В президентската администрация е имало сигнали за нередности при даването на българско гражданство, обяви държавния глава Румен Радев. Той уточни, че сигналите са давани на прокуратурата.

"Всички сигнали са предадени на прокуратурата. Имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос", каза Радев.

Президентът не даде оценка на акцията в Агенцията за българите в чужбина, но посочи, че пресичането на злоупотреби е условие за оздравяване на държавността:

"Акции много, присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. Но, при всички положения разследването и пресичането  на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс е задължително условие за заздравяване на държавността", допълни още Радев.

По повод повдигнатите обвинения и арести на бизнесмени от миналата седмица, президентът посочи, че  успешната борба с олигархията изисква правоохранителните органи да не попадат под влияние:

"За да имаме успешна борба с олигархията трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия и политическия периметър на управляващите", заяви президентът. БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира обвързването на ВМРО с арестите в Агенцията за българите в чужбина като политически удар, който цели дестабилизация на малката коалиция и на цялото управлението. Сидеров призова да се изчака разследващите органи да си свършат работата:

"За мен това е политически удар. Там само ще кажа, че ние сме се борили с г-н Каракачанов, България да бъде правова държава. Т.е. човек, когато бъде осъден от съд и то на последна инстанция, тогава може да бъде определен като нарушил закона. Това е удар по цялата коалиция на патриотите, защото, искайки оставката на един, на друг се прави внушението, че управлението не е добро, не е стабилно. А, всъщност няма основание да смятаме, че като цяло управлението не е стабилно. Напротив, имаме подобрени показатели икономически", коментира Сидеров.

Запитан многократно дали все още иска оставката на Валери Симеонов, Сидеров отказа да коментира, но посочи, че сегашното управление има пълната възможност да изкара целия си мандат без един или друг лидер на водещ политически пост.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна