Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Велев: Бюджетът за БНР за 2019 година е крайно недостатъчен

Александър Велев
Снимка: БГНЕС

Бюджетът, предвиден за БНР за 2019 година, е крайно недостатъчен. Това заяви генералният директор на радиото Александър Велев пред парламентарната комисия по културата и медиите, която обсъди и прие на първо четене проекта за държавния бюджет за идната година.

Велев призова депутатите да подкрепят увеличение на парите за радиото, за да не се наложи да се редуцират разходи:

„Националното радио остава недофинансирано. От тази година мога да кажа, че бюджетът, който получаваме от финансовото министерство, ни изправя пред много сериозно финансово напрежение и вкарва Националното радио за първи път през неговата история в дефицит, тоест, ние ще имаме към края на годината необслужени задължения, които ще се натрупат в рамките на следващата година и ще надхвърлят 1 милион лева. Този бюджет ни принуждава да правим ограничения“.

Необходими са спешни обществени дебати за обществените медии и тяхното финансиране, каза още генералният директор на БНР. Подкрепи го председателят на комисията по културата и медиите Вежди Рашидов:

„Аз съм за това да видим, да търсим път на по-добър бюджет. Имат нужда и медиите. Да, и културата има нужда, а дебатът за реформи в обществената сфера и медиите, той предстои“.

Парламентарната комисия по култура и медии прие на първо четене и промените в Закона за радиото и телевизията, с който се регламентира съществуването и финансирането на музикалните състави на БНР. В проекта е записано, че радиото отделя за издръжката на съставите не повече от 10 на сто от субсидията си. Промените бяха внесени от председателя на комисията Вежди Рашидов. Александър Велев подчерта, че законопроектът е внесен по инициатива на радиото, тъй като досега в закона не е било записано, че радиото трябва да поддържа музикални състави. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна