Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портал "Култура" връчи наградите си за литература и хуманитаристика

Снимка: pixabay.com

В Деня на народните будители портал "Култура" за пета година връчи награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката. В категорията Проза първа награда получи Милен Русков за „Чамкория” заради "неподражаемото езиково майсторство, с което възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството".

Втората награда в същата категория е за Захари Карабашлиев за романа "Хавра" -  заради "умението му да превърне романното повествование в разследване на настоящето, където факт и фантазия се сплитат в причудливо единство".

Първата награда в категорията Хуманитаристика получи книгата на книгата на Борислав Скочев "Концлагерът Белене. 1949-1987", която "чрез анализа на концлагерната система от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива и несъпротива срещу режима".

Втората награда спечели Антония Велкова-Гайдарджиева за книгата "Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов" "заради умението ѝ да превърне диалозите си с една от големите фигури в съвременното българско литературознание в разказ за литературата като преживян опит и биография на времето".

Голямата специална награда на портал "Култура" получи проф. Климентина Иванова заради „изключителния й принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна