Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проект "Книговище" ще стимулира четенето сред деца и младежи

Нов проект "Книговище" ще стимулира четенето сред деца и младежи. Това обясни в предаването "Хоризонт за вас" Яна Генова от проекта:

"Книговище"-то ще бъде нова електронна платформа за окуражаване на четенето сред деца и младежи. "Книговище"-то ще бъде мястото, в което деца и младежи могат да имат свой индивидуален профил, да си водят читателски дневник, но може би най-важното – да се състезават на въпроси и отговори с компютъра върху прочетена книга и така да трупат точки, да се състезават и срещу свои връстници.

Генова обясни каква точно е целта:

"Ние адресираме един много сериозен проблем, за който всички си даваме сметка, но се прави малко. И това е т. нар. "функционална грамотност" – умението да се разбира текст, да се прилага прочетеното в други контексти, да се правят връзки между текстове. И ние предлагаме игрови начин, ако не за справяне, поне за адресиране на този проблем сред с децата и младежите. Ние знаем, че се чете все повече извънучилищна литература, незадължителна литература и ние бихме искали да окуражим и това четене, защото вярваме, че то също развива функционалната грамотност, така че чрез въпроси, основно по съдържанието на книгите, децата ще могат да проверят доколко са схванали съдържанието на своя любим текст, но ще могат да споделят и мнение за него със свои връстници и други потребители на платформата".

Яна Генова каза и какъв е възрастовият диапазон на проекта:

"Обхващаме потребители между 6 и 16 години. Но тъй като сме в началото, наш основен фокус засега са деца между 1-ви и 4-ти клас с възможност да разширим групата и до 7-и". Тя уточни, че платформата ще бъде пусната официално през май догодина, но призова всички желаещи, малки и големи, да пишат въпросници по книги.

Контактите и повече информация могат да бъдат намерени на платформата https://timeheroes.org.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна