Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО: Процедурата за ремонт на Су-25 не е спирана

| обновено на 05.11.18 в 23:01
Вицепремиерът Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната опроверга твърдения, че обществената поръчка за ремонт на щурмовите самолети Су-25 е прекратена.

В опровержението се посочва, че с решението си от 2 ноември министърът на отбраната не прекратява процедурата, а използва правото си Законът за обществените поръчки да даде указания на комисията за провеждане на преговори със завода в Беларус и да потвърди с нов протокол и доклад постигнатите намаления на цените за ремонт на щурмовите самолети Су-25.

Министерството на отбраната припомня, че обявената прогнозна стойност от 82 510 000 лева може да бъде променена само с решение на Министерски съвет.

С решението си от 2 ноември министър Каракачанов отменя свое решение от 23 октомври, с което определя за изпълнител на обществената поръчка беларуската фирма "558 Авиационен ремонтен завод", която е единствената допусната до конкурса. В мотивите за отмяната той посочва, че предоставен документ на тази компания говори за отстъпки при предоставяне на цялостни услуги, а не за отделни работи и доставки, което създава неяснота за волеизявлението на участника в конкурса.

Миналата седмица от БСП предупредиха, че разходите по поръчката могат да надвишат многократно определените 82 милиона лева без ДДС.

Отмяната на поръчката може да бъде обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени