Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин, израелски и сръбски граждани са задържани за измамна схема за интернет търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

28-годишен българин, израелски и сръбски граждани са в ареста, като част от измамна схема за интернет търговия с платежни инструменти. В продължение на година десетки брокери са рекламирали от два колцентъра в София покупка на валути, акции и ценни книжа.

Парите от виртуалната търговия били превеждани в десетки банкови сметки по целия свят. Засега са установени 17 пострадали, като един от тях е загубил 100 000 евро. "Класическа измама" нарече схемата шефът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев:
"Създадени са 7 сайта, които се намират на хостинг в Естония. Тези интернет сайтове нямат разрешение от Комисията по финансов надзор. Имат лого на лиценз от една частна новозеландска компания. Жертвите на тази измама биват зарибявани с реклами по интернет и след като осъществят контакт с така наречените "брокери" започват да инвестират с обещание за огромни печалби с малки инвестиции".
"Това е поредното дело без аналог в България", коментира заместник главният прокурор Иван Гешев. По думите му схемата е популярна в цяла Европа, но само у нас се е стигнало до арести.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна