Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъдиха награди за високи постижения и иновации в здравния сектор

За първи път у нас бяха присъдени награди за високи постижения и иновации в здравния сектор. Те бяха връчени по време на Петата годишна конференция за иновации и добри практики в здравеопазването, организирана от вестник „Капитал“.

Сред отличените са Сдружението „Образование и здраве“ от Пловдив, с чиято помощ в детската клиника към Университетската болница „Св. Георги“ в града е създадена среда, в която малките пациенти могат да учат, да творят и да се забавляват, паралелно с процеса на лечение. Награда получи и Фондация Българско рационално общество, в която млади хора, се борят срещу псевдонауката.

Д-р Нурфет Алиоски и екип от лекари от столичната болница „Св. Анна“ бяха отличени за прилагане на механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт. С използването на иновативната терапия са спасени 44 пациенти с тежък инсулт, като половината са без трайни увреждания.

Онкологичният център на „Аджъбадем Сити клиник" е отличен за внедряването на иновативна  методика за облъчване на пациентки с рак на млечната жлеза.

Проф. Иво Петров от кардиологичния център на същата клиника получи голямата награда за лечение на сърдечната аорта без обща анестезия и без престой в реанимация, при което пациентът се възстановява за броени часове и може да бъде изписан на следващия ден след интервенцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени