Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиниха румънец, вкарал 21 виетнамци във Великобритания с хладилен камион

| обновено на 07.11.18 в 19:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти откриха 21 души в хладилен камион, пристигнал с ферибот в пристанището Нюхевън, графство Съсекс, от френския град Диеп. Срещу шофьора, който е румънец, са повдигнати обвинения в трафик на хора.

Голяма част от групата, която е от Виетнам, са деца под 12 години.

Андруд Михай Дума, който е на 29 години, е прекарвал основно каси и кашони с газирана вода от френското пристанище Диеп, между които властите открили виетнамците при проверката в Нюхевън.

Инцидентът е от миналата седмица, но британските власти едва днес съобщиха подробностите за него.

Румънският шофьор е задържан и са му повдигнати обвинения в съучастие в трафик на хора. Той ще се яви пред местен съд на 26 ноември.

Първоначално бе съобщено, че 15 от виетнамците са деца под 12 години, но по-късно бе уточнено, че малолетните са 11 на брой. Децата са предадени на социалните служби. Не се е наложило да им бъде оказана медицинска помощ, въпреки че са били премръзнали.

Възрастните - пет мъже и пет жени, са били изпратени в имигрантски център, но по-късно двама от тях - 18-годишен мъж и 27-годишна жена, са били депортирани от Великобритания.

Случаите на останалите, които са на възраст между 21 и 28 години, в момента се разглеждат от служители на Министерството на вътрешните работи.

Решение за тяхната съдба ще бъде взето по-късно. Инцидентът става в момент на зачестили случаи на трафик на хора между Ирландия и Обединеното кралство, тъй като контролът между тях е много по-занижен, отколкото между Великобритания и останалата част от Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени