Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва отбеляза 77-ата годишнина от историческия парад през Втората световна война

Рускини с униформи от Втората световна война танцуват до военна техника преди възстановката на парада от 7 ноември 1941 г. на Червения площад в Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Червения площад в Москва днес тържествено бе отбелязана 77-ата годишнина от първия военен парад по време на Великата отечествена война. Тогава 26 хиляди души преминават през площада, откъдето се отправят на фронта.

Във възстановката на историческото събитие участваха 5000 души, включително курсанти, възпитаници на кадетските класове и на военизираната обществена организация Юнармия. Те преминаха в тържествен марш пред 7000 гости, сред които много ветерани и участници във военните паради на Червения площад през 1941 и 1945 г. Показана беше и военна техника от времето на Великата отечествена война.

Парадът на 7 ноември 1941 е организиран по случай 24-ата годишнина от Октомврийската революция. Целта е да бъде повдигнат духът на московчани в момент, когато столицата е под обсада и бойните действия се водят на няколко десетки километри от нея. Както и да бъдат разсеяни появилите си слуховете, че Сталин и членовете на политбюро са напуснали Москва.

Въпреки традицията реч произнася не приемащия парада маршал Будьони, а лично Йосиф Висарионович. „Войната, която водите е война освободителна, война справедлива“, казва тогава Сталин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени