Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата няма да атакува в съда концесията на летище София

| обновено на 07.11.18 в 14:45
Снимка: Луиза Лазарова, БНР

Прокуратурата няма да атакува в съда концесията на летище София. С искане за това държавното обвинение беше сезирано преди месец от депутати от "БСП за България".

Искането беше оформено в сигнал, адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров и внесен лично от БСП-лидера Корнелия Нинова. Социалистите искат спиране на процедурата, позовавайки се на Закона за концесиите, който не допуска концесия при опасност за националната сигурност. Сезирайки Обвинител номер едно, те напомниха, че служебното правителство на Огнян Герджиков е спряло предишната концесия именно заради такива опасения и заявиха, че очакват прокуратурата да си свърши работата.

След получаването на сигнала главният прокурор го е препратил към Върховната административна прокуратура. С мотив, че Законът за концесиите не позволява решенията на правителството за концесии да бъдат обжалвани, а решенията на транспортния министър се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок, който вече е изтекъл, административната прокуратурата е прекратила преписката поради липсата на законови предпоставки за намесата й по реда на надзора за законност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна