Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Бюджет 2019 не е предизборен

Парламентът одобри на първо четене Бюджет 2019

| обновено на 07.11.18 в 18:54
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене Бюджет 2019 година. Против финансовата рамка за догодина гласуваха 85 депутати от БСП и ДПС, според които в нея няма политика за подкрепа на доходите и буфери срещу идващата рецесия. 115 народни представители подкрепиха проектозакона. 

Бюджет 2019 година не е предизборен, заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов. Той представи параметрите на фискалната рамка за догодина, която е изчислена върху прогнозен ръст на икономиката от 3,7 на сто и годишна инфлация от 3%. Дългът ще продължава да намалява, а дефицитът догодина ще бъде 600 млн. лева. Недостигът в хазната ще намалява плавно до достигане на балансиран бюджет през следващите години, обеща Горанов: 

"Работим върху предизборния бюджет. Той се съдържа до голяма степен в предложената средносрочна фискална рамка, но ще го разглеждаме в края на 2020-а година, защото изборите за следващ парламент, поне така, както ние виждаме развитието на държавното управление, ще бъдат през 2021-а година".

Приоритетните сфери в Бюджет 2019 са образованието, социалната политика и отбраната, допълни Владислав Горанов. Той отхвърли критиките, че във фискалната рамка за догодина липсват реформи:
"Готови сме да обсъдим всяка една реформа, която не е самоцелна и води до по-добро развитие на отделни системи, но реформата сама по себе си не трябва да води самоцелно до изменение във функционирането на определени системи, а до по-ефективно и по-полезно за българските граждани. В този смисъл всеки, който използва думата реформа като критика към бюджета, трябва да каже каква".

Бюджетът за догодина не подпомага бизнес средата в България, а сривът на чуждестранните инвестиции е катастрофален, заявиха от парламентарната група на БСП и разкритикуваха управляващите, че разграбват и малкото останали печеливши предприятия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:
"Държавата и следващата година ще продължи чрез правителството на Борисов 3 да разграбва останалите печеливши държавни активи в икономиката на страната, конкретно като даде летище София на концесия".
Прокуратурата днес обяви, че няма да атакува в съда концесията на летище София, както настояват от БСП. 

От парламентарната трибуна финансовият министър Горанов отговори на обвиненията на Корнелия Нинова и Румен Гечев, който отдели основно внимание в изказването си върху отлива на инвестиции:
"Ние откривахме ново летище Истанбул на мястото на съществуващото "Ататюрк" в Република Турция и той ни упреква, че ние присъстваме на чужди големи инвестиционни проекти. Те са направени на концесия, професоре, и когато говорим за подобни проекти, с коя ръка съжалявате, че не сте били при Ердоган за откриването на летище Истанбул и с коя ръка гласувате против концесионирането на летище София?".

Менда Стоянова от ГЕРБ обърна внимание, че акцент в бюджета за догодина е върху увеличаването на доходите:
"Този бюджет е един от най-добрите бюджети от последните 10 години. Бюджет на стабилния икономически растеж".

От ДПС обаче опонираха, че макрорамката не е изчислена на правилните прогнози, а увеличаването на доходите ще бъде стопено от инфлацията догодина.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна