Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не изключва блокиране на администрацията след изборния успех на демократите

| обновено на 08.11.18 в 07:55
Доналд Тръмп произнася речта "За състоянието на съюза" пред двете камари на Конгреса във Вашингтон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на конгресмените от латиноамерикански произход ще достигне поне 40 след проведените междинни избори в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

При кандидатите на демократите 32 от общо 44 души, които са с корени от Латинска Америка, печелят места в Конгреса. При републиканците броят им е шест от общо 15 кандидати.

Вчера американският президент Доналд Тръмп използва първата си пресконференция след междинните избори за Конгрес, за да изрази надежда, че ще работи добре с опозиционната Демократическа партия, която спечели контрола над долната камара. Той каза, че са възможни компромиси в областта на здравеопазването и инфраструктурата.

Тръмп обаче не изключи възможността да се стигне до спиране на федерални институции, в случай че не постигне споразумение с демократите за финансиране на проектираната стена по границата с Мексико.

„Смятам, че те сами си вредят политически (като не гласуват парите за изграждане на стената - бел. ред.). Това е добре за мен политически, но не е добре за страната, защото ние се нуждаем от тази стена,“ каза Тръмп.

Управлението може да бъде блокирано и в случай, че демократите използват мнозинството си в Камарата на представителите, за да организират разследване на бизнеса на Тръмп.

„Ако това се случи, ние ще сторим същото и правителството ще спре да работи. И тогава ще обвиня тях, защото те водят политиката - те разполагат с мнозинство в Камарата“, каза президентът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени