Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова:

Над 300 дела за обезщетения по "Гражданска отговорност" в последните три месеца

| обновено на 08.11.18 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Над 300 дела за обезщетения по "Гражданска отговорност" са заведени в последните три месеца, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Ако не се повиши цената, ще се стигне до фалити на компании, предупреди Стоянова.

В комисията се обсъжда въвеждането на лимити за неимуществени щети за загинал близък на пътя. Според текстовете съпругът, съпругата или партньорът на загиналия ще има право на 20 000 лева, а останалите близки – по 15 000 лева. От застрахователния бранш предупредиха, че това ще оскъпи тройно задължителната полица и тя ще достигне средна цена от 1000 лева.

Само за три месеца исковете към застрахователните компании са за 100 млн. лева, а някои от тях и преди решението на Върховния касационен съд са покривали загубите си от "Гражданска отговорност" през останалите застраховки:

"Ако не се повиши цената на "Гражданската отговорност", ще започнат фалити. Претенциите по тези случаи ще бъдат насочени към гаранционния фонд и когато сумите в него не достигнат, въпросът става бюджетен".

Стефан Стоилков от гаранционния фонд предупреди, че това може да се случи много скоро, защото и там има лавинообразно нарастващ брой на претенциите: 

"Дори имаме случай за предявена претенция от името на дете, което се е родило след смъртта на неговия дядо".

Адвокатите печелят сериозни хонорари, когато имат клиент с близък, загинал на пътя, посочи Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи и се обърна към адвокатите:

"Ще убиете кокошката и това е ужасяващо".

И другата гледна точка – на Анелия Терзийска, загубила сина си в пътен инцидент:

"Обидно е, че някой е посмял да оцени скръбта ми и то на 20 000 лева, а икономически аз съм изгубила сто пъти повече".

Според зам.-председателя на парламента Явор Нотев промените в Застрахователния кодекс са били вкарани прекалено бързо и е добре да минат през обществено обсъждане.

Нотев, който по професия е адвокат, предупреди пред "Хоризонт", че разширяването на броя на обезщетяваните лица е предпоставка за злоупотреби:

"Вече се заведоха искове от вече издирени братя и сестри, братовчеди, чрез адвокати, които не бих нарекъл мои колеги, които имат задача да се сдобиват не съвсем лоялно с клиенти, намирайки такива случаи, за които научават с помощта на длъжностни лица в сферата на здравеопазването, от спешна помощ, от разследващи полицаи". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна