Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20-ти пореден протест на майките на деца с увреждания

Поредица от протести на 10 ноември

Срещу поскъпването на горивата протестират във Варна и Видин

2
Снимка: Мая Щърбанова

На годишнината от 10 ноември 1989 година, дата, която се смята за начало на демократичните промени в България, граждани ще протестират по различни поводи в София и страната.

В столицата приключи протестът на  родители на деца с увреждания, които и тази вечер бяха подкрепени от граждани,  солидарни с техните искания. За около час те блокираха булевард „Цар Освободител“ между улица „Георги Раковски“  Ректората и изписаха със запалени червени свещи името на вицепремиера Валери Симеонов, за чиято оставка настояват вече 20-и ден.

За 20-ти пореден път на майките на деца с увреждания и граждани, които подкрепят искането им за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, се събраха на протест пред сградата на МС. Организаторите приканваха тази вечер чрез брошури хората да ги подкрепят и да застанат до тях в исканията им. 

Протестът им тази вечер е беше под ироничния надслов "10 ноември - 29 години велика демокрация в България". 
“Но, ми е чудно, че целият български народ е апатичен и се съгласяват с този морал в политиката, да ни управляват хора, които наистина обиждат, мачкат, ние се съгласяваме с това нещо, което е много, много жалко. Ние сме тук всяка вечер от 17,30 и няма да се откажем, докато Валери Симеонов не подаде своята оставка“, каза протестираща. 

Демонстрация срещу управлението пред сградата на правителството организира и политическото движение "Заедно", чийто лидер е познатият политик от Прехода Александър Томов.  

В Русе граждани се включиха с протестно автошествие до Дунав мост, за да обърнат внимание върху влошеното качество на въздуха в областния град. Искания за по-чист въздух ще бъдат заявени и в Перник, където ще се проведе концерт под наслов "Дишай Перник". 

Протест срещу поскъпването на горивата и повишаването на данъка на старите автомобили се провежда във Видин.

Гражданите искат и от кмета незабавно стартиране на процедурите по изменение на Общия подробен устройствен план на Видин, което според Росица Кирова от организаторите ще даде възможност на Пътната агенция да обяви тръжните процедури за строителството на новия път между Видин и Монтана:

"Протестът е всъщност израз на едно всеобщо недоволство и смятам, че бихме могли да започнем от Видин да показваме на останалата част от страната как хората трябва да се обединят, с различни искания", каза Кирова. 

Граждани на Шумен протестираха пред общината с искане за по-високи доходи.

Пред сградата на общината се събраха около 20 шуменци. Те заявиха, че настояват за по-добро управление на държавата, по-високи доходи и по-добри условия на живот. Организаторът Панайот Йорданов поясни:

"Протестът е против всички управляващи и нашата система. Ние подкрепяме майките, пенсионерите, инвалидите".

Протестът е организиран чрез социалните мрежи.  

Протест срещу поскъпването на горивата и повишаването на данъка за старите автомобили се проведе във Варна. По централните булеварди на града премина автошествие. 

Протестът ще продължи утре - 11 ноември, от 11 часа, казаха протестиращите. Днес той започна с автошествие по основните варненски булеварди, като вече чухте какви бяха основните искания.

Пред общината обаче протестиращите, сред които и варненски рокери, поискаха оставката на Валери Симеонов в знак на подкрепа на майките на деца с увреждания, а някои от тях поискаха и оставката на цялото правителство и не скриха, че протестът вече прерасна в политически.

"Не можем повече да търпим ситуацията, в която се намираме", особено са засегнати от факта, че старите коли ще бъдат облагани с по-висок данък, а те нямат средства да си купят нови.

“В нашата държава вдигат само цените на всичко, но заплатите изобщо не ги вдигат. Ако направят, както се говори гражданската отговорност хиляда лева, повечето хора от България карат коли до 2 хиляди лева, няма как да се плаща гражданска отговорност от хиляда лева“, каза протестиращ.

“София не е стандарта на доходите в България, в пъти е по-нисък в останалите градове. Хората не могат да си позволят тези цени. Застраховките също наля масло в огъня на протеста. Това, което в момента се прие, ощетява над 90% от гражданите със стари автомобили. Общо взето паркът е стар, защото хората нямат средства“, коментира друг от присъстващите. 

Разбира се за 45 минути в затруднение, имаше около десет автобуса и десетки автомобили, които останаха в задръстването. Част от хората обаче казаха, че ги подкрепят, тъй като все по-трудно става да могат да карат колите си, а те не могат да се откажат от тях, защото имат малки деца, и защото работят такива професии, които изискват автомобили.

Днес варненската полиция е изправена пред голямото предизвикателство да охранява, освен този протест, и футболната среща на стадион "Тича" между "Левски" и "Черно море", която продължава и в момента.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна