Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искове за почти 4 милиона лева бяха допуснати по делото срещу Мирослав Боршош

Мирослав Боршош е обвинен за неправомерно изразходване на близо 3,5 милиона лева бюджетни средства.
Снимка: БГНЕС

Граждански искове за почти четири милиона лева бяха допуснати по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. Той е подсъдим заедно с бившия председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев за нецелево изразходване на пари за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това е вторият опит на делото да преодолее т.нар. "разпоредително" заседание, в което са прави анализ на качеството на обвинителния акт. През юни съдия Стефан Милев прекрати процеса заради неясноти, които пречели на Боршош да разбере за какво е даден на съд. 

Според защитата на бившия шеф на НДК допуснатите процесуални нарушения не са отстранени и в коригирания обвинителен акт, с което обаче съдът не се съгласи. Така на 14 януари ще е първото заседание по същество и ще започнат разпитите на свидетелите. 
Прокуратурата обвинява Боршош, че пари, отпуснати миналата година специално за подготовката на НДК, за да поеме събитията от Българското европредседателство, са били използвани не по предназначение. Той има обвинение и за присвояването близо 4 милиона лева. Валентин Кръстев пък е подсъдим, че принудил свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат цена на оценка на един от участниците и да завишат на друг. 
Гражданските искове са от страна на НДК - за около половин милион лева, и на държавата - за близо 3,5 милиона лева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!