Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42 жертви и стотици в неизвестност при пожарите в Калифорния

Британецът Дейвид Спенс гледа изгорялата си ретро спортна кола в Уестлей вилидж, Калифорния. Пожарите в US щата погубиха десетки, унищожиха стотици домове и изпепелиха над 120 000 хектара.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите при пожара в Северна Калифорния достигна 42 души, превръщайки го в най-смъртоносния в историята на щата.

Стотици хора продължават да се издирват четири дни, след като огънят опустоши цели градове и по-малки населени места в щата Калифорния. Изпепеляването на места е толкова цялостно, че властите се принудиха да използват мобилна ДНК лаборатория и съдебни антрополози, за да идентифицират мъртвите.

Междувременно собственичката на земя близо до мястото, където е започнало първо да гори, твърди, че е получила имейл от електрическата компания в деня преди пожара, в който я предупреждават, че трябва да влязат в нейния имот, тъй като са забелязани прехвърчащи искри.

Продължава да се разследва обаче какво точно е причинило огненото бедствие.

Част от хилядите хора, изтласкани от домовете си от пламъците, бяха допуснати да се завърнат и властите отново отвориха американската магистрала 101, която преминава през зоната на пожара.

Холивудските знаменитости, които имат имения в Малибу, постепенно научават дали домовете им са били пощадени или са били превърнали в пепел.

Общо 8000 пожарникари от цялата страна се борят с горския пожар, който продължава да напредва, задвижван от вятъра.

Броят на жертвите в Северна Калифорния задмина рекорда на най-смъртоносния пожар от 1933 г. в Грифит Парк, Лос Анджелис.

Властите продължават да откриват мъртви и се очаква, че броят на загиналите ще продължава да расте.

Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че е одобрил спешното искане за финансова помощ заради бедствието в Калифорния. „Исках да реагирам бързо, за да облекча частично последствията. Аз съм с вас през целия път. Бог да благослови всички жертви и засегнати семейства“, добави той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна