Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еврокомисията вижда отстъпление от съдебните реформи в Румъния

Протест в Букурещ по-рано тази година заради промените в законите за съдебната система и борбата с корупцията от левоцентристкото правителство на Румъния.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви днес, че има отстъпление от съдебните реформи в Румъния и настоя Букурещ да съживи усилията за борба срещу корупцията и незабавно да гарантира независимост на съдебната система, предаде АФП.

Обявявайки доклада по механизма за сътрудничество и проверка показва европейското безпокойство, ЕК посочи, че неотдавнашни развития са довели до обрат и са поставили под въпрос дадената през януари 2017 г. положителна оценка.

„Съжалявам, че Румъния не само демонстрира застой в процеса на реформи, но и се връща към въпроси, считани за приключени, и прави крачки назад по теми, по които през последните десет години отбелязваше напредък“, заяви първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

Отстъплението се отнася по-специално за независимостта на съдебната власт, съдебната реформа и борбата с корупцията на високо равнище. Поради това докладът съдържа и редица допълнителни препоръки за незабавното предприемане на последващи действия.

„От основно значение е страната незабавно да възобнови действията си за борба с корупцията и да гарантира независимостта на съдебната власт. Това е единственият начин, по който Румъния може да поеме отново по пътя към приключване на процеса по МСП, което е в интерес на нейните граждани, на самата страна и на ЕС като цяло“, добави Тимерманс.

Заради изменените закони в областта на правосъдието, упражняването на натиск върху независимостта на съдебната власт като цяло и върху Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), както и други действия, излагащи на риск борбата с корупцията, ЕК има допълнителни препоръки към Румъния.

Комисията настоява незабавно да се суспендира прилагането на законите в областта на правосъдието и на последвалите извънредни постановления, както и да се преразгледат законите в областта на правосъдието, като изцяло се вземат под внимание препоръките по линия на МСП, препоръките на Венецианската комисия и препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO).

ЕК препоръчва незабавно да се суспендират всички текущи назначения и освобождавания на висши прокурори, както и да се започне нова процедура за назначаване на главен прокурор на НДБК.

В доклада се иска от Букурещ Висшият магистратски съвет незабавно да назначи временен екип, който да управлява Съдебния инспекторат и в срок от три месеца да назначи нов ръководен екип в Инспектората след провеждането на конкурс.

Брюксел иска още да се замрази влизането в сила на промените в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Комисията заявява, че ще продължи да следи отблизо ситуацията и ще направи оценка на ситуацията пред края на мандата на настоящата Комисия.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020