Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Има решение за избягване на твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия препоръчва на Европейския съвет и по-точно на лидерите на 27-те страни-членки на ЕС да приемат, че е постигнат значителен напредък по преговорите по Брекзит.

Преговарящите от Европейската комисия и Обединеното кралство са постигнали споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС, всички аспекти са приключени и договорени на ниво преговарящи, се казва в съобщение на Комисията. Преговарящите са договорили и рамката на политическата декларация за бъдещите отношения, която Европейският съвет трябва да приеме. Има решение за избягване на твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия, съобщи главният преговарящ Мишел Барние и поясни какво е то:

„Във варианта за временно решение ние се съгласихме да създадем обща митническа територия между ЕС и Обединеното кралство. Северна Ирландия ще остане част от тази територия като част от Великобритания. Обединеното кралство ще прилага митническия кодекс на Европейския съюз в Северна Ирландия. Това ще позволи на бизнеса в Северна Ирландия да внася стоки в единния пазар без ограничения, а това е изключително важно, за да бъде избегната твърдата граница".

"Обединеното кралство ще напусне Общността и всички нейни институции, както пожела – на 29-и март 2019 година. Но в период от 21 месеца се съгласихме да поддържаме сегашната ситуация по отношение на вътрешния пазар, митническия съюз и европейските политики с техните права и задължения", подчерта Барние.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени