Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мерки за намаляване на цените на горивата, изискващи държавна намеса, обсъдиха представители на бизнеса и Томислав Дончев

| обновено на 15.11.18 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Българската петролна и газова асоциация предлага да отпадне биодобавката към горивата през зимния сезон, както и да се оповестява себестойността на продуктите, за да има яснота в обществото за съществуващите ценови маржове. Това, според търговците, ще осигури прозрачност и по-ниски цени за крайния потребител.

По-рано днес предложенията за намаляването на цените и анализа на пазара бяха обсъдени на среща при вицепремиера Томислав Дончев и представители на големите търговски вериги.

Предложението да отпадне биодобавката през зимния сезон няма да наруши задълженията на България, произтичащи от европейското законодателство, но мярката ще оскъпи цената през лятото, смята вицепремиерът Томислав Дончев:

"Ако се промени сезонността, това допълнително би улеснило водачите, защото добавката понякога затруднява работата на двигателя през зимни условия, но тя не е безспорна".

Относно предложението правителството да посредничи при разговорите с КЗК за обявяването на разликата в цената, на която се купуват и продават петролните продукти, Дончев заяви: 

"КЗК е независим, контролен, регулаторен орган и е много нехигиенично, ако не е и незаконно държавата да му казва какво да прави. Идеята да се обявяват цените на уебсайт звучи много добре. Това е вид мярка в прозрачността. Познавайки обаче законодателството, това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава шанс различни търговци да се сговарят по-лесно да поддържат една и съща цена".

Всяка една от обсъдените мерки би могла да свали цената за литър гориво с не повече от няколко стотинки.

Обсъдените мерки изискват държавна намеса, включително промяна в законодателството, съобщи след срещата изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Тоест ефектите от тях ще се очакват в дългосрочен план.

Намеренията на финансовия министър в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС, Делчев коментира така:

„Има аргументи и в едната, и в другата посока, както и нашите предложения, разбира се, трябва да се обсъдят внимателно, но все пак ми се ще да консолидираме мнението на петролната и газова асоциации и тогава да коментираме конкретните мерки".

Според Андрей Делчев поевтиняването на горивата в момента се случва не заради масовите протести в страната, а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари.

„Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата“, каза Делчев и допълни, че се търси начин бизнесът, който се занимава с горива, да даде своя принос за нормализиране на пазара.

„И ние сме българи и при нас работят българи… Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно – отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара“, каза Андрей Делчев.

По думите му след разговора с вицепремиера Томислав Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на Петролната и газова асоциация.

Срещата става на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Пред Би Ти Ви тази сутрин премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява евентуално намаляване на цените на горивата да спре масовите протести в страната. Той обаче допълни, че цените не зависят от правителството, а от пазара. Премиерът каза още, че няма да прави нов кабинет в този мандат. Няма нужда и от предсрочни избори, след като има увеличение на доходите, мотивира се Бойко Борисов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от