Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин и Вашингтон подновяват търговските преговори на високо ниво

Китай е изпратил писмен отговор относно исканите от САЩ търговски реформи

След тримесечен период на прекъсване Китай и САЩ възобновиха търговските преговори на високо ниво в резултат на призивите на двамата президенти Си Цзинпин и Доналд Тръмп, които планират да разговарят в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-20 в края на ноември и началото на декември.

Властите в Пекин дори вече са изпратили на Вашингтон писмен отговор относно исканията на САЩ за широкообхватни търговски реформи, съобщиха в сряда вечерта трима американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс и Блумбърг. Това може да доведе до рестартиране на преговорите на по-официално ниво в опит да се прекрати търговска война между двете най-големи световни икономики.

През настоящата година президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи тарифи върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара, за да принуди Пекин да направи отстъпки относно американски списък с искания, които биха променили условията на търговия между двете държави. Китай реагира със съответни мита върху вноса на стоки, произведени в САЩ.

Тръмп многократно обвини Пекин в кражба на интелектуална собственост, за субсидии в индустрията, за китайски бариери пред влизане в страната на американския бизнес и за огромния търговския дефицит на САЩ с Китай.

Три източника от правителството на САЩ съобщиха пред Ройтерс и Блумбърг, че Китай е изпратил отговор на исканията на Вашингтон по тези и други въпроси. Източниците не дават повече подробности относно съдържанието на писмения отговор. Не е ясно и дали отговорът съдържа отстъпки, които биха задоволили исканията на Тръмп за промяна в двустранната търговия.

Във вторник екип от САЩ, ръководен от заместник-министъра на финансите Дейвид Малпас, е обсъдил търговските въпроси с китайски екип посредством видеоконферентна среща, заяви говорител на финансовото министерство.

Трябва да се има предвид, че Съединените щати обявиха многократно, че няма да започнат търговски преговори, докато не видят конкретни предложения от страна на Китай за разрешаване на съществуващите проблеми.

След телефонен разговор със Си Цзинпин по-рано този месец, Доналд Тръмп заяви, че той смята, че САЩ ще успеят да сключат търговска сделка с Китай, но в същото време са готови да наложат повече митнически тарифи върху вноса на китайски стоки, ако не бъде постигнат напредък. Очаква се тарифните ставки за китайските стоки на стойност 200 млрд. долара да нараснат до 25% от 10% от 1-ви януари догодина. Тръмп също така заплаши да наложи тарифи върху целия останал китайски внос за около 267 млрд. долара, ако Пекин не отговори на исканията от страна на САЩ.

От китайското Министерство на търговията потвърдиха, че са били подновени търговските разговори със САЩ на високо ниво, като това е станало факт след проведения телефонен разговор между Доналд Тръмп и Си Цзинпин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени