Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на паунда и на европейските банкови акции след оставката на британския министър за Брекзит

Британската лира се оказа под много силен натиск от продажби спрямо останалите основни валути след новината за оставката на британски министър за Брекзит - Доминик Рааб, тъй като това е ясен знак за сериозни трусове в правителството на Тереза Мей, въпреки че в сряда вечерта кабинетът одобри много трудно предложения от нея проект за споразумение с Европейския съюз за Брекзит. Оставка подаде и министърът по трудовата заетост Естер Маквей.

Ако и други важни министри решат да напуснат правителството, Тереза Мей може да се окаже изправена пред открити призиви относно нейното лидерство в управляващата Консервативна партия. Правителствена криза в Лондон ще постави и под въпрос възможността лидерите на ЕС да обсъдят на извънредна среща на върха на 25-и ноември предложеното от Тереза Мей проектоспоразумение за Брекзит.

След новината за оставката на Доминик Рааб британската лира се срина с 1,5% към двуседмично дъно от 1,2751 щатски долара (най-ниско ниво от 1-ви ноември насам), като в същото време еврото поскъпна с 1,4% към двуседмичен връх от 0,8844 паунда. Изненадващо слабите октомврийски данни за британските продажби на дребно също допринасят за днешната слабост на лирата стерлинг.

Подновените притеснения за Брекзит, без да има споразумение между Великобритания и ЕС доведе до агресивни продажби и на европейските банкови акции и по-специално на британските кредитни институции. След оставката на Доминк Рааб, акциите на британските банки Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group и Barclays се понижават с между 5% и 6,5%, а на германската банка Deutsche Bank - с 1,8%, докато целият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 обърна първоначалната възходяща посока и вече се понижава с 0,6%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна