Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на британските продажби на дребно през октомври до 6-месечно дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През октомври продажбите на дребно във Великобритания се понижиха изненадващо за втори пореден месец в резултат на намалени покупки на горива и на здрав спад при продажбите на стоки за домакинствата, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се понижи през октомври с 0,5% спрямо септември, когато се сви с 0,4% (възходяща ревизия от спад с 0,8%), при осреднени очаквания на финансовите пазари за увеличаване на продажбите с 0,2 на сто.

Според ONS, увеличаването на цените на горивата с 0,6% на месечна и с 11,4% на годишна база предизвика намаляване на техните продажби с 1,2% спрямо септември и с 1,8% спрямо година по-рано. В същото време продажбите на стоки за домакинствата се понижи само в рамките на месец с 3% след техен ръст през предходните месеци, дължащ се на силни ценови промоции.

Растежът на продажбите на дребно на годишна база през октомври се забави рязко до 2,2% от 3,3% през септември (възходяща ревизия от 3,0%) и очаквания за повишение с 2,8 на сто, като това представлява най-слаб растеж от април насам.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се понижиха на месечна база с 0,4% след понижение с 0,3% през септември (възходящ ревизия от спад с 0,8%), като техният растеж на годишна база също се забави до 6-месечно дъно от 2,7% спрямо повишение с 3,6% през септември (възходяща ревизия от 3,2%).

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика. За трите месеца до края на октомври продажбите на дребно се увеличиха с 0,4%, но след повишение с 1,2% през предходните три месеца. Това сякаш е знак, че след добрият принос на продажбите на дребно към растежа на цялата британската икономика през третото тримесечие, октомврийските данни не са добра предпоставка за началото на последните три месеца на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени