Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт, след като драмата около Брекзит навреди на европейските фондови пазари

И трите основни фондови индекса стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък на негативна територия, тъй като подобно на европейските инвеститори, американските търговски също изглеждат притеснени от Брекзит драмата, която ескалира през последните часове в Лондон и може да доведе до правителствена криза в Обединеното кралство.

Въпреки че в сряда вечерта кабинетът на Тереза Мей одобри много трудно предложения от нея проект за Брекзит споразумение с Европейския съюз, последвалата днес оставка на британския министър за Брекзит - Доминик Рааб доведе до притеснения за оцеляването на британския премиер и поднови страховете от т.нар. "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС в края на март догодина без постигането на споразумение между двата важни търговски партньора). Евентуален твърд Брекзит може да разтърси сериозно не само европейските капиталови пазари, но да предизвика допълнително напрежение и сред инвеститорите по цял свят.

Индексът DJIA се понижава с над 150 пункта (с 0,66%), като е на път да отчете загуба за пета поредна сесия на търговия за пръв път от близо пет месеца насам. Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,72%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,42%.

Днешният поредно негативно представяне на Уолстрийт е факт въпреки информациите, че след тримесечно прекъсване САЩ и Китай са подновили търговските преговори на високо ниво.

Опасенията, че плановете на Тереза Мей за Брекзит споразумение с ЕС няма да бъдат одобрени от британския парламент причиниха рязка обезценка на британската лира с около 1,5% спрямо долара и еврото. За разлика от друг път обаче, това понижение на паунда не помогна на акциите на мултинационалните компании, търгувани на борсата в Лондон, като индексът FTSE100 изтри първоначалното си повишение и към края на европейската търговия се понижава с 0,45%. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 пък се понижи с 1,1%, германският DAX 30 - с 0,4%, а френският CAC 40 - с 0,85%. спад с близо 1,2% бележи и италианският фондов индекс MIB, тъй като акциите на компаниите, търгувани на борсата в Милано, продължава да страдат от бюджетните спорове между властите в Рим и европейските власти в Брюксел.

Притесненията около сделката за Брекзит се отразяват най-негативно на големите британски банки, като акциите на Royal Bank of Scotland Group се понижават с 9,22%, а на  Lloyds Banking Group - с 5,72%. Под силен натиск от продажби се намират и акциите на британските строителни компании, тъй като несигурността около Брекзит споразумението може да навреди сериозно на търсенето на жилища. Акциите на Persimmon PLC се сриват с 8,3%, а на Taylor Wimpey - със 7,8%.

Спад с около 1,5% отчитат и акциите на европейските автомобилни компании, след като автомобилната асоциация ACEA отчете намаляване на продажбите на нови автомобили в ЕС през октомври за втори пореден месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна