Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия пита Русия дали е заглушавала GPS сигнали

Заглушаването съвпаднало с учението „Трайдънт джънкчър 18“ на НАТО от 25 октомври до 7 ноември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на глобалната сателитна навигация (GPS) в Лапландия по време на неотдавнашните учения на НАТО, потвърди днес външното министерство в Хелзинки.

Посланик Павел Кузнецов „бе поканен в министерството в понеделник да обсъждане на въпроси с GPS“, заяви говорителка на ведомството пред АФП.

Премиерът Юха Сипиле каза по-рано, че заглушаването на GPS сигналите в Арктическия регион излага на риск гражданската авиация.

Заглушаването съвпадна с учението „Традънт джънкчър 18“ („Единен тризъбец 18“) - най-големите маневри на алианса след края на Студената война, което се проведе от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия, до границата с Русия.

Преди учението Русия каза, че ще вземе ответни мерки, като посочи, че маневрите са „антируски“.

В четвъртък Финландия заяви, че подкрепя оценката на Норвегия, че руските сухопътни сили на Колския полуостров, близо до границата с Норвегия, са отговорни за заглушаването на GPS сигналите.

„Източникът на намеса е очевиден за нас, а Норвегия има същата експертиза“, заяви финландският външен министър Тимо Суони.

Русия нарече твърденията „неоснователни“.

Нарушението на GPSвръзката принуди финландското и норвежкото гражданско въздухоплаване да предупреди пилотите, че сигналите в североизточна Лапландия са нестабилни.

Пред септември 2917 г. властите в Норвегия заявиха, че заглушаване на GPSсигнали е повлияло на полетите в северната част на страната по време на руското учение „Запад“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна