Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон призова за по-силна Европа, която да предотврати хаоса в света

Френският президент Еманюел Макрон говори в Бундестага в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон каза днес в Берлин, че Европа трябва да стане по-силна и по суверенна, за да предотврати затъването на света в хаос, предаде Франс прес.

„Европа и френско-германската двойка са длъжни да не оставят света да затъне в хаос и да го подкрепят по пътя към мира“, каза Макрон пред германския парламент. „Затова Европа трябва да бъде по-силна, по-суверенна“.

Френският президент призова за по-силно европейско единство и самоувереност, за да се посрещнат бъдещи предизвикателства. „Нашият свят се намира на кръстопът“, допълни той, като предупреди за опасността „безпаметният национализъм“ и „фанатизмът без ориентири“ да вземат надмощие.

Макрон каза, че Европа не трябва „да стане играчка на великите сили, а трябва да поеме по-големи отговорности за своята сигурност и отбрана и не трябва да приема подчинена роля в световната политика“.

„Тази нова френско-германска отговорност изисква да се дадат на Европа инструменти за нейния суверенитет“, посочи френският президент. Той спомена по-специално необходимостта да се изгради съвместна отбрана или миграционна политика с хармонизирана система за предоставяне на убежище.

„Този нов етап ни плаши, тъй като всеки ще трябва да споделя, да уеднакви с останалите своята способност да взима решения, външната и миграционната си политика и политиките си за развитие, една част от бюджета си и дори от фискалните си ресурси“, допълни Макрон, като подчерта необходимостта еврото да се превърне в международна валута със собствен бюджет на еврозоната.

„За предпочитане ли е да останем затворени в нашето бездействие?“, отбеляза той, явно отправяйки критики към колебанията и протакането на германското правителство на канцлерката Ангела Меркел от повече от една година по отношение на френските предложения за нов подем на Европа.

В речта си пред Бундестага Макрон посочи, че Европа е водила натиска към „зелена енергия“ и срещу климатичните промени и сега се стреми към многостранен подход в търговията, сигурността, миграцията и политиките за защита на околната среда

По-рано през деня френският президент заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата.

Преди това Макрон имаше среща с германски младежи, с които обсъди темата за мира. Той ги предупреди, че не трябва да се повтарят грешките от миналото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна