Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестантските вярващи поискаха пълно отпадане на предложените промени в Закона за вероизповеданията

Духовниците се опасяват, че законовите промени ще ограничат дейността им само в храмовете
Снимка: архив БНР

Искане за пълното отпадане на предложените промени в Закона за вероизповеданията отправиха на митинг-молитва в столицата от Християнската общност на протестантските вярващи в България.  Те изразиха тревога, свързана със свободата и дейността на вероизповеданията и посочиха, че както отделни текстове, така и цялостният дух на предложения законопроект е чужд на съвременните демократични ценности. 

Пастор Тони Еленков заяви:

"Със законопроекта ни се напомня едно време отпреди 30 години не само като мислене, но и като притеснение по отношение на свободата на словото, свободата на вероизповедание, свободата на събиране".
Пастор Иван Хазърбасанов допълни: 
"Искат да спрат всякаква верска дейност и религиозна дейност, да я ограничат само в храмове и да не може да се случва нито по улицата, нито в домовете си даже да можем да отворим Библиите, да споделяме своята вяра".
По-късно с транспаранти, на които е изписано, че законопроектът е заплаха за гражданските права и религиозни свободи и че не гарантира националната сигурност, протестиращите се отправиха на шествие до Националния дворец на културата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна