Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандският „Индиана Джоунс“ върна на Кипър открадната древна мозайка

Холандецът Артър Бранд, наричан „Индиана Джоунс в света на изкуството”

Мъжът, наричан „Индиана Джоунс в света на изкуството” успя отново – този път издири ценна мозайка от VI век, открадната от Кипър, предаде БГНЕС, цитирайки Би Би Си.

Холандецът Артър Бранд, който е специалист по издирването на изчезнали шедьоври, е открил 1600-годишната мозайка в апартамент в Монако. Той я предаде на кипърските власти на церемония в посолството на страната в Хага.

Бранд се прочу през 2015 г., когато успя да открие „Конете на Хитлер” - масивни бронзови статуи, дело на скулптора Йозеф Торак, които са стояли пред кабинета на нацисткия лидер.

Византийската мозайка на Свети Марк е била открадната през 70-те години на миналия век от църквата „Панагия Канакария”, разположена на 105 километра североизточно от кипърската столица Никозия.

Бранд прекарал последните две години в търсене на шедьовъра в цяла Европа, преди да открие, че той е притежание на британско семейство. Собствениците закупили мозайката „в добро състояние преди почти четири десетилетия”, разказва холандецът.

„Бяха ужасени да научат, че всъщност притежават безценен шедьовър, откраднат от църква. След това веднага се съгласиха да върнат мозайката на кипърския народ”, разказва Бранд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени