Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на две врачански села на протест срещу кариера

Снимка: Радио Пловдив

Жители на две врачански села Мало и Голямо Пещене ще протестират пред екоинспекцията във Враца  срещу добива на глауконит в общото землище на селата им. Кариерата е с площ 600 дка и пясъчната суровина ще се добива по открит способ.

Преди три години в землището на съседните врачански села Мало и Голямо Пещене при проучване се открива голямо находище на глауконит.Това е богата на различни елементи суровина, ценна като естествен минерален тор за интензивно биоземеделие.

Фирмата, проучила находището, заявява инвестиционно намерение, за да получи концесия за добив на суровината. Даден е ход на процедура за оценка на въздействието върху околната среда. Досега в рамките на процедурата жители на двете села няколко пъти са изразявали несъгласието си да се разработва находището. Днес ще го направят за пореден път.

Милен Стоянов от местно сдружение:

"От два часа е насрочено заседание на екологичния експертен съвет, на който евентуално да бъде дадено положително становище на доклада за оценка на въздействие върху околната среда. Ние искаме да кажем, че не сме съгласни и освен това, това, което е записано в доклада за ОВОС, има мнение на хората и хората не искат да се случи".

Хората от селата се опасяват, че кариерата ще предизвика висока запрашеност и шум, както и други негативни последствия за населените места.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна