Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страховитите строежи на ацтеките

БНР Новини
Испанецът Ернан Кортес влиза в храма на ацтеките
Снимка: visitthecapitol.gov

Ацтеките са индиански народ, който наричал себе си „мешика“ или „мехика“, откъдето идва и името на днешната държава Мексико. За кратко време ацтеките създават могъща империя, която просъществува до завладяването ѝ от испанците, в началото на 16 век. Те били прочути с богатствата си, със сложната си система от божества и обичаи. Те издигнали столицата си – Теночтитлан върху блатата на езерото Текскоко, поради което градът бил прорязан от сложна мрежа от плавателни канали. За двувековното си съществуване той се превърнал в един от най-могъщите градове в света, жителите на който, по изчисления на учените, наброявали 400 000 души.
Когато през 1519 година конкистадорът Ернан Кортес, в търсене на нови земи и богатства, стига до земите на ацтеките, той е запленен от богатствата на империята им. Спътниците му са ни оставили впечатляващи описания на новооткритите земи. Испанският войник Андрес де Тапия, който придружава Кортес в експедициите за завладяването на ацтеките, пише, че когато испанците наближили столицата Теночтитлан, видели смразяваща кръвта гледка – огромна стена от черепи, която ацтеките наричали „цомпантли“.
През 2015 година, в сърцето на Мексико Сити, откриват най-вероятно част от тази стена, която всявала ужас в испанските завоеватели. Находката представлява кула, издигната от човешки черепи, която се намира близо до Темпло Майор – великия храм във формата на пирамида на Теночтитлан. Учените предполагат, че черепните стени са създадени от ацтеките, за да демонстрират пред враговете военната им мощ. Издигането им, според археолозите, е свързано и с жертвоприношенията в чест на ацтекските богове.
Още за строежите на ацтеките можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 22 ноември, четвъртък, от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
сюйхуа - китайска живопис с игла

Живопис с игла

публикувано на 19.12.18 в 12:59

Какво всъщност са "падащите звезди"

публикувано на 24.08.18 в 08:30

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

публикувано на 03.08.18 в 08:30
Замъкът Предяма, Словения

Словенският Робин Худ

публикувано на 30.05.18 в 11:05

Механичните играчки

обновено на 11.05.18 в 15:27
 Старият Томас е един от символите и пазителите на Талин.

Пазителят на Талин

публикувано на 02.05.18 в 09:00
Свещеното дърво в тибетския манастир Кумбум.

Свещеното дърво Кумбум

обновено на 23.03.18 в 09:42

Ренесансовата мода

обновено на 09.03.18 в 09:24
Будител на годината 2020