Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

| обновено на 20.11.18 в 13:25
Снимка: БГНЕС



Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които са подсъдими за искане на подкуп, вече нямат право да напускат България, съобщиха от Специализирания съд. Това стана по искане на прокуратурата, а защитниците на подсъдимите не възразиха. 


Според съдия Иво Хинов, който гледа делото за корупционната афера в столичната община "Младост" и миналия петък промени мерките им за неотклонение от "задържане под стража" на "домашен арест" - определение,  което спецапелативният съд спря. Забраната за напускане на страната е, за да се гарантира явяването им в съдебна зала, въпреки че двете реално се намират в ареста. 

Пряк резултат от забраната е, че още две седмици няма как да бъде преразгледана мярката за неотклонение "задържане под стража" на Иванчева и Петрова, които искат да бъдат пуснати под домашен арест заради здравословното им състояние и тежките битови условия в ареста. 

Днес стана ясно, че Апелативният спецсъд ще се произнесе с окончателно решение по мерките им за неотклонение най-рано в края на месеца:

"В мръсна използвана кофичка от кисело мляко тя получава преварени макарони. Това е закуската на госпожа Петрова тази сутрин. Килията им е широка 40 сантиметра и е дълго 3 метра. Ако искат и двете да се разхождат, то не могат. Едната трябва да лежи на леглото. Краставиците са такива - жълти. На госпожа Петрова се забранява да си поръча нови очила, за да може да чете документите по делото. Това е категорична инквизиция в 21-ви век в европейска страна и аз не мога да си отговоря на въпроса защо членовете на Европейския парламент и на Европейската комисия все още не реагират на нашите писма, а пращат доклад, който няма абсолютно нищо общо с реалността, а реалността е инквизиция на две набедени жени", смята Петър Кърджилов, бивш пиар на район "Младост, който е част от защитата на Иванчева и Петрова.   

Подробности чуйте в прикачения звуков файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна