Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хиляди пловдивчани с шанс да сменят старите печки с екоотопление

Пловдивчани, които се отопляват на печки на твърдо гориво, като тази на снимката, ще могат да бъдат оборудвани с климатик, печка на пелети или свързани към топлопреносната мрежа.
Снимка: Радио ВИДИН

Пловдивчани, които се отопляват на твърдо гориво, ще могат да се откажат от старите печки и да преминат към отопление, щадящо околната среда.

Възможностите са климатик, печка на пелети или свързване към топлопреносна мрежа - газификация или топлофикация. Близо 14 млн. лева са предвидени за града за подобряване качеството на атмосферния въздух по Оперативната програма „Околна среда“.

Над 70% от замърсяването с фини прахови частици в Пловдив се дължи на използването на твърдо гориво за битово отопление. В пъти по-слабо - около 7 процента е влиянието на транспорта, а като незначително се отчита това на промишлеността.

За града са характерни мъглите и безветрието през декември и януари, като по този начин вредните емисии не могат да се разсеят.

Предварителните данни сочат, че домакинствата, които трябва да заменят стария начин на отопление, за да се промени тази ситуация, са над 18 000. Тепърва обаче по проекта започва мащабно обследване по райони, за да се определи точно броят на кандидатите за нов тип по-екологично отопление и съответно то да бъде прецизирано по видове.

Желаещите ще могат да кандидатстват пред общината до края на годината.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от