Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Филипов: Време беше Брюксел да реагира по някакъв начин по случая "Груевски"

Коста Филипов
Снимка: БГНЕС

Реакцията на Йоханес Хан е първата официална такава и то на високопоставен представител на Брюкселската администрация по казуса с Никола Груевски. Това подчерта  в интервю за предаването ни "Нещо повече" журналистът Коста Филипов в коментар на изявлението на еврокомисарят за разширяването на Евросъюза, който по-рано настоя правителството на унгарския премиер Виктор Орбан да обясни поведението си по случая "Груевски".
"Допускам, че Брюкселската администрация и хората, които се занимават с региона на Западните Балкани са били достатъчно шокирани от това, което се случи и затова трябва да мине малко време, да се успокоят нещата и да се получи повече информация. И днес Йоханес Хан да реагира по този начин", добави Филипов по повод поста на еврокомисаря в Туитър.

"Шокът беше разтърсващ и за самата Македония, и за страните, за които се предполага, че Никола Груевски е преминал. Това са две натовски държави - Албания и Черна гора, както и една кандидат-членка на ЕС, каквато е Сърбия", допълни журналистът.
"Време беше Европейския съюз да реагира по някакъв начин, защото принципите на правовата държава, за които толкова много ЕС настоява да се възстановят в Република Македония, сега се оказа, че се нарушават от една членка на ЕС и една членка на НАТО, каквато е Унгария". 

По повод вътрешно-политическото отражение на случая "Груевски", Филипов обясни:
"Мисля, че с този патос, с който в момента се търсят конкретните виновни за това Груевски да избяга, се посочват вече имена от най-близкото обкръжение на премиера Зоран Заев. Това е вътрешния министър Оливер Спасовски. Пък и критиката си е и към самият Заев, защото цялата негова администрация, цялото негово правителство и институции в Република Македония, които бяха ангажирани да въведат някакъв правов ред имат вина за бягството на Груевски. 

Тази вечер се очаква да излязат резултатите от социологическо проучване за политическото влияения, както и за рейтингите на политиците и на институциите в Македония във времето след бягството на бившия премиер, добави журналистът.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна