Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощ за 11 семейни двойки от общинския фонд "Инвитро" в Дупница

Снимка: Диана Христакиева

11 семейни двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансово подпомагане от общинския фонд „Инвитро“ тази година - става ясно от докладната записка до общинския съвет на експертната комисия, която  е одобрила заявленията на всички, които кандидатстват за помощта.

Крайният срок  за кандидатстване беше 17 септември на тази година.

Според приетия правилник одобрените двойки ще получат по 1500 лв. за финансиране на медицински изследвания и за други процедури, съпътстващи опита им за асистирана репродукция.

Одобрените семейства вече са направили разходите, затова средствата бъдат преведени по личните им банкови сметки.

В общинския фонд „Инвитро“ остават неусвоени 3 500 лв., за които експертната комисия предлага прехвърляне за същата цел в бюджета за 2019 г.

Досега, за последните 5-6 години, община Дупница е подпомогнала “Инвитро“ процедурите на над 50 семейства, като в повече от 30 от случаите “Инвитро“ опитите са били успешни.

Това е 7-ата поред годишна кампания на общината за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми.

Само преди месеци, по друга кампания съвместно с фондация „Искам бебе“ - „За повече деца в Дупница“, бяха одобрени за финансиране 3 двойки от Дупница.

Общината е от четирите в страната с най-високо като размер подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, за което получи и приз, казаха от администрацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна