Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 3 млн. долара в криптовалута са иззети при разбиването на престъпна група у нас

| обновено на 26.11.18 в 17:42
Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами.
Снимка: БГНЕС

Тричленна престъпна група за компютърни измами е успяла незаконно да придобие криптовалута за над 5 милиона щатски долара, съобщиха от специализираната прокуратурата и ГДБОП.

При обиски и претърсвания на компютри е била иззета виртуална валута за около 3 милиона долара, уточняват от държавното обвинение.

Тримата членове на групата, двама, от които спецсъдът е оставил за постоянно в ареста, а третият спецпрокуратурата е оставила на свобода срещу 50 000 лева, с компютърни измами успели да придобият криптовалута за над 5 милиона щатски долара. 

3 милиона долара са били „иззети“ при извършените претърсвания на компютри. Доказателствата за престъпната дейност разследващите открили в компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица. 

Намерени били и кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли, в които тя се съхранява, и в лек автомобил, който измамниците купили с пари от престъпната дейност. Стойността му според спецпрокуратурата била 60 000 лева.

Оттам определят действията на тричленната група като "изключително професионални", а поведението им като "конспиративно и демонстриращо високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута".

Разследването няма аналог както в България, така и в Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени