Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилване на санкциите срещу Русия и предоставяне на военна помощ поиска Украинската Рада

30-дневно военно положение влиза в сила от утре в граничните райони на Украйна с Русия

Бойко Борисов призова във Фейсбук Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност

| обновено на 27.11.18 в 07:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Украйна призова международната общност за съдействие при освобождаването на задържаните в неделя в района на Керченския пролив от руските власти украински моряци и за изпращане на наблюдатели в района, за да бъде избегната ескалация на напрежението.

В приетия документ се настоява още за засилване на санкциите срещу Русия и предоставяне на военна помощ за Украйна.

В граничните райони на Украйна с Русия от утре, сряда, 28 ноември, в сила влиза 30-дневно военно положение, реши парламентът на страната, който одобри предложението на президента Петро Порошенко. Мярката е част от възникналото напрежение между Киев и Москва след инцидент в неделя, при който три украински кораба бяха задържани в Керченския проток.  

Върховната Рада на Украйна одобри с 276 гласа „за“, при необходими най-малко 226, указа на Порошенко за въвеждане на военно положение след вчерашния сблъсък между украински и руски бойни кораби край Керченския проток.

Военното положение ще влезе в сила само в 10 украински области - пограничните с Русия, и по крайбрежията на Украйна на Черно и Азовско море. „Именно там Русия може да ни нанесе удар“, обясни Порошенко пред депутатите. Военното положение ще продължи 30 дни - до 27 декември.

Парламентът в Киев прие и постановление за провеждане на редовни президентски избори на 31 март 2019 година.

Украйна и Русия си отправиха взаимни обвинения за инцидента, а Европейският съюз призова за намаляване на напрежението и освобождаването на задържаните украински моряци.

За днес е насрочена среща на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с председателя на украинския парламент Андрий Парубий. Вчера Столтенберг осъди действията на Русия и заяви подкрепата на всички страни-членки на Алианса за Украйна.

По-рано по инициатива на Съединените щати бе прекъснато поисканото от Москва заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да бъде обсъдено възникналото напрежение.

Американският посланик в световната организация Ники Хейли определи действията на Русия по задържането на украинските кораби като незаконни и призова Москва за освобождаването на моряците и плавателните съдове и за намаляване на напрежението.

Ники Хейли предупреди, че Вашингтон ще продължи санкциите, свързани с анексирането на Крим:

"Възпрепятстването на законния транзит на украински кораби през Керченския проток е нарушение на международното право. Това е един арогантен акт, който международната общност трябва да заклейми и никога няма да приеме. Президентът Тръмп заяви многократно, че Съединените щати биха имали, на драго сърце, нормални отношения с Русия, но незаконни действия, като тези, правят това невъзможно".

Руският представител в Съвета за сигурност Дмитрий Полянски обясни, че незаконни са действията не на неговата, а на украинската страна. Той обвини украинските власти, че са планирали инцидента заради ниския политически рейтинг на президента Петро Порошенко:

"Е как да задържиш властта в такива условия, много просто - като организираш провокация и отново обвиниш Русия за всичко. Като си надуеш рейтинга и се представиш за спасител на нацията от някаква митична руска агресия и като въведеш военно положение. А за какво е това военно положение с предсказуемото му удължаване, всички разбираме - за отмяна на изборите, независимо от всички уверения в обратното от г-н Порошенко".

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че работи с европейски лидери по намирането на решение на кризата.

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов е написал:

"Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени".

Енергийната сигурност на България е гарантирана и няма опасност за газовите доставки след възникналото напрежение между Русия и Украйна, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна