Eмисия новини
от 18.00 часа

Парламентът прие първите два члена от бюджета на ДОО

Снимка: БГНЕС

Малко преди полунощ приключи работата на парламента, където бяха гласувани първите два члена от бюджета на Държавното обществено осигуряване - това е финансовата рамка и специално парите за пенсии, които ще са над 8 млрд. лева догодина. Във финансовата рамка са заложени и приходи от 11,7 млрд. лева. 

В сряда ще се работи по разбивките на отделните пенсионни плащания. Предлага се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 5,7 на сто. Хасан Адемов от ДПС обаче предложи този ръст да бъде изтеглен от 1-и април:

"Една голяма част от пенсионерите са извън схемата на енергийното подпомагане. Което означава, че те ще бъдат затруднени да поемат сметките си от зимния период. "

От своя страна от БСП поиска по-сериозно увеличение на пенсиите, защото догодина няма да се подобри животът на пенсионерите. Аргументите на Виолета Желева:

"14 лева е средно едно увеличение на средната пенсия на един пенсионер. Това ли ще подобри живота на хората? Не, няма как да се случи."

По време на дебатите се стигна до напрежение в пленарната зала, след като председателят Цвета Караянчева подложи на гласуване прекратяването на обсъждането по първата точка, а от левицата настояваха, че не са направили всичките си изказвания. 

Преди това парламентът одобри бюджета на здравната каса, но от БСП се заканиха да сезират Конституционния съд за него, защото с това се променят 18 други закона.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от