Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обеднява при напускането на ЕС, сочи правителствен анализ

| обновено на 28.11.18 в 17:45
Британският финансов министър Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще бъде по-бедна при всички възможни сценарии за Брекзит, отколкото ако остане в Евросъюза. Това показва обстоен правителствен анализ за последиците за икономиката при напускането на Европейския съюз. Проучването оценява, че предложеният план от Тереза Мей може да струва на икономиката 100 милиарда паунда през следващите 15 години и 3,9% по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП). Но ако Великобритания напусне ЕС без сделка, това ще струва на икономиката два пъти повече и 9,3% по-малък БВП.

Данните дадоха повод на искащите оставане в ЕС отново да надигнат гласове. Възможно е и усложняване на плановете на премиера да „продаде“ нейната сделка на общественото мнение.

Министърът на финансите Филип Хамънд беше най-търсеният политик за интервю днес, след като сутринта обяви, че, що се отнася конкретно до икономиката, най-добре би било Обединеното кралство да остане в ЕС. И той повтори това си твърдение многократно, позовавайки се на изчерпателен правителствен анализ за това как ще се отрази на икономиката напускането на Евросъюза:

"Да, това е вярно. Ако гледаме само икономическите ползи, оставането в ЕС има съвсем малко по-добър икономически резултат от сделката на премиера. Но сделката на премиера е удивително близка до ползите от оставането в ЕС, като в същото време получаваме всички политически изгоди от това да бъдем независими от ЕС. Ето защо ние смятаме, че това е много добра сделка", каза Хамънд.

По-късно при отговорите на въпроси към премиера в Камарата на общините Тереза Мей отново и отново трябваше да доказва, че от всички възможни сценарии за Брекзит нейният няма алтернатива, защото при него щетите за икономиката са минимални при всички възможни политическите изгоди.

Покрай анализа обаче се създаде впечатление, че страната няма да има икономически ръст и се наложи главният секретар на министерството на финансите Лиз Тръс да внесе разяснения.

"Министърът на финансите е пределно ясен, че икономиката ще бележи ръст при всички обстоятелства. Тук ние говорим по-конкретно за търговията. Така че колкото повече търгуваме, колкото по-добри търговски сделки получим с ЕС и останалите страни по света, толкова ще бъде по-добре за брутния вътрешен продукт. Това е икономически анализ, а не прогноза", каза Лиз Тръс.

Брекзитиърите не се впечатлиха от анализа, наричайки го „продължение на кампанията за всяване на страх от Брекзит без сделка“.

Споразумението за Брекзит е най-добрата перспектива за икономиката на Обединеното кралство след 29 март идната година. Това заяви британският премиер Тереза Мей в Камарата на общините в коментар на оценката, че при всички случаи брутният вътрешен продукт ще намалее значително.

"Най-големият риск за икономиката ни е лейбъристко правителство", заяви премиерът.

Мей обаче отново беше категорична, че е длъжна да изпълни волята на британските избиратели, изразена на референдума за Брекзит преди две години. И изключи провеждането на нов.

А Тереза Мей – след появата си в парламента, продължи обиколката си в Обединеното кралство, като замина на север в Шотландия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени