Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наказание от боговете чака нинджите при издаване на тайни

Млади палестинци показват уменията си на нинджи в ивицата Газа.
Снимка: Ройтерс

Японски изследователи откриха рядка, датираща отпреди векове, клетва на нинджите, с която те дават обет никога да не разкриват тайните на своите умения за шпионаж и саботажи - в противен случай върху тях ще се стоварят наказания от боговете, предаде БГНЕС.

Написана калиграфски, клетвата съдържа шест обещания и е подписана преди 300 години от Иносуке Кидзу, съобщи АФП.

Кидзу е нинджа от клан в Ига, разположен в планините град в близост до древната имперска столица Киото.

Изразявайки благодарност към своя старши за обучението в „нинджицу“ или „изкуството на нинджа“, Кидзу обещава, че никога няма да предаде знанието - дори на децата си или братята си, и никога няма да го използва, за да открадне, освен ако не бъде наредено.

В своята клетва нинджата признава, че ако той наруши дори и с малко обещанията, той ще бъде наказан от „големи и малки богове в повече от 60 провинции в Япония“.

Редкият документ показва колко строго нинджите са пазили уменията и техниките си в тайна, каза Йошики Такао, доцент в държавния изследователски център по въпросите на нинджа на университета Мие.

„Крадците и нинджите правят едно и също - да се промъкнат в къщите на други хора, но нинджите високо ценят морала“, каза Такао.

„Нинджите са били „държавни служители“ според днешните разбирания, като предоставят услугите си в сферите на сигурността и събирането на информация", добавя експертът.

Също така от интерес за учените бил обетът в клетвата нинджата да съобщава на своите началници каквито и да било нови умения, инструменти или огнестрелни оръжия, които не присъстват в „Бансеншукай“ - таен текст от XVII век, смятан по-скоро за енциклопедия на нинджа.

Кидзу отбелязва, че може да покаже само три глави от „Бансеншукай“ на най-високопоставените самураи, които наемат нинджи, и че се е заклел да не разкриват съдържанието на книгата в други писания.

Това събуди интерес у учените, защото „показва, че „Банесеншукай“ всъщност се използва като учебник“, каза Такао.

Съдържанието на книгата, състояща се от много томове, е известно на обществеността, но много традиции на нинджите остават скрити, тъй като важни тайни са предавани само от уста на уста.

Клетвата била сред 130 стари документа, оставени на университета от 16-ия глава на семейство Kидзу.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от